Friday, April 23, 2010

Beijing 2009

Seperti yang dijanjikan (which is like a LONG time ago), Trip ke Beijing hari tu telah pun di blog-kan!

A total of 80 pictures!!

Seperti biasa, silalah nikmati gambar-gambar ini!



Keluarga aku dan keluarga mak Long makan McD, sebab tak dinner lagi. (aku yang tak lapar plak makan 2 prosperity burger, LOL)



Selepas makan, terus check in. Oh lupe bagitau, yang pergi ke trip ni adalah (dari kiri);
Abang Hafiz, kak Mas, Danish, Mak Long, Nani, kak…(Oh crab, I forgot her name!), Kak Fiza dan aku. (yang mengambil gambar ini adalah si Nana)



Kami yang sedang menuggu ketibaan plane kitorang



On the way to our departure gate



Funny Signs 1
Time ni kitorang pun dah sampai kat Beijing International Airport. Gambar ini diambil kat dalam skybridge (bende yang menghubungkan kapal terbang dengan terminal tu)
Seperti biasa, sign kat Cina ni memang kelakar bila diterjemahkan dalam Bahasa Inggeris



Funny Signs 2
Where got Aliens mah?



Abang Hafiz menghisap rokok pertamanya di luar negara, dan cuaca time tu sejuk giler, about -10°C!!
Aku pun teruja la nak wat asap kat mulut!!



Aku yang kesejukan, maklumlah tak bawak winter clothing, pkai jaket baseball dan t-shirt 2 helai je..tak mampu beli la katakan



Tour guide kita time trip tu, tak ingat nama Chinese die, tapi die suruh kita panggil dia Anwar, dan ye die pandai bertutur dalam Bahasa






Aku ingatkan trafik kat KL punya la teruk, rupa-rupanya trafik kat sini macam hampeh!!



First agenda, makan pagi dulu.
Ingatkan dapat makan something special(Dumplings etc.), dapat nasi goreng cina dengan telur dadar je! Hampa sungguh!


Si Danish yang mereka katakan sangat la comel (agak jealous la..)





Untuk menunjukkan betapa famousnya restaurant ini dikalangan pelancong Malaysia, diorang tampalkan duit kertas RM kat dinding!





Kami yang teruja dengan kesejukan dan tak sabar nak amik gambar!



Percubaan untuk menangkap gambar wap keluar dari mulut, gagal..



Some pictures of the neighborhoods



Santa Found!! (lupe nak bagitau lagi, time kitorang datang ke China, dah nak Christmas dah)



LOL!
Hotel Kapok!



Funny Signs 3
Then how the hell am I supposed to drink? Use my feet ah?!






Gambar pokok-pokok berdekatan. (Time ni, ade sand storm, so takleh nampak langit…sedih, tapi efek brown sky ni cantek gak)



Kat sini, ade bas yang pakai letrik! Cool giler!





Cuaca adalah sangat sejuk, sehingga sungai depan Forbidden Palace pun Beku!
Kesian kura-kura tu…





Suasana dihadapan The Forbidden palace





Betapa besarnya The Forbidden palace ni…




Laluan keluar The Forbidden palace, masih lagi ramai orang.
Note: Bendera hijau itu dibawa oleh Anwar





Kami yang berada di hadapan portrait Mao Zedong dan bersebelahan Tianamen Square



Malam itu kitorang keluar jalan-jalan nak buat sedikit sight seeing. Maklumlah dah nak dekat Christmas, pokok macam ni pun bukanlah main banyaknya!



BMW X6, kat sini sahaja dah Nampak 3 buah, kat Malaysia, baru satu…





Pada keesokan harinya…



Mak Long dihadapan Great Wall (well you can’t actually see it from here though, with all the sand storm)



Gambar seluruh tour group dihadapan Great Wall



Group keluarga aku



Kenapa ada kunci manga kat Great Wall? Panjang ceritanya, kalau ade masa aku terangkan pada korang semua!





Kita telah pun menakluk (1/100) Great Wall!!
Syabas!



Gambar ini menunjukkan point yang tertinggi yang aku telah mendaki.
(aku juga merupakan orang yang paling tinggi mendaki dalam tour group kitorang, HAHA)


Malam tu makan kat satu restaurant yang paling sedap skali dalam tour itu, die punya Sweet Sour die, PERGH!! GUA CITA LU! PEKAT SIOT!!



Sekali lagi malam itu, kitorang jalan-jalan, walaupun suhu serendah -12°C!



Sekali lagi, hari seterusnya!



Hari ni pergi tour kat The Great Lake, tak ingat sangat nama sebenarnya…haha



Kitorang tak lama kat sini, sebab tahap kesejukannya adalah -15°C!
So, ambik gambar cepat-cepat, walaupun pakai sarung tangan 2 helai, tetap sejuk siot!!





Gambar jambatan yang mengubungkan something ke something, sori, memang tak ingat nama tempat tu ape..



















Lagi gambar suasana kejiranan Beijing!



Funny Signs 4
This doesn’t make sense at all



Selepas tu, kita pergi ke tapak Beijing Olympic Games, dan suhu time ni adalah paling sejuk, -20°C!!



Sejuk die bukan macam sejuk Malaysia, sini sejuk die kering! Sampai bibir aku merekah!



Group keluarga aku dihadapan Birds Nest Stadium



Gambar Panoramic tapak Olympic, di kiri tu adalah The Water Cube (kotak empat segi warna biru tu) untuk acara sukan air



Aku yang berada di hadapan Birds Nest Stadium. Malangnya, takleh melepasi pagar itu, sebab ade acara sedang berlangsung time tu, kalau nak masuk pun kene bayar..



Time ni, Group kitorang je yang berlegar lama-lama, sbab sejuk sangat, group lain pun malas nak gerak



Sekali lagi gambar suasana kejiranan Beijing!



Gambar ini diambil dari tingkap bilik hotel kitorang, dapat view cantik punyer! Belakang papan tanda hotel!



Gambar Panoramic dihadapan Hotel kita



Ini adalah gerai-gerai pasar malam, selalunya diorang kemaskan awal pagi keesokan harinya. Gerai yang first skali ni (kiri gambar ini), ade jual Tapak Sulaiman Goreng!!



Sekali lagi aku menekankan bahawa pemandu di Beijing adalah sangat dahsyat!






Gambar Suasana Kejiranan Beijing Lagi!



TREE!
Love this picture!!







Gambar Suasana Kejiranan Beijing buat kali terakhirnya!
Masa ni, sand storm pun dah hilang, dan langit biru pun boleh dilihat semula.
YAY! I Love Blue Skies!





Gambar untuk iklan Porsche!
Selepas makan nasi goring cina yang sama lagi tu, kitorang pun menuju ke Beijing Internation Airport untuk balik ke Tanah Air semula.
Ai, sekejap je masa berlalu…



Keadaan check in counter masa nak balik hari tu.
KLIA aku rase lagi cantik dan besar..



Aku dengan bangganya menunjukkan aku ni dari Malaysia!!



Balik naik A330 (pergi naik A320).
Setakat itu sajalah blog untuk kali ini, gambar tak banyak sangat, walaupun bertahan kesejukan sambil mengambil gambar, bateri plak buat hal. Memang kelakar!
Sekian itu sahaja untuk kali ini!

P/S: Maaf kalau korang rase stail menaip aku agak annoying sedikit, aku tak beberapa siuman hari ini…haha..

5 comments:

Mimiechan~ said...

mmg bes la vacation ko! dh la x bgtaw.
:)
boleh kirim souvenir.

tangonovember said...

Maaf la tak bagitau.
souvenir aku beli untuk classmate aku jer, sekali lagi, maaf!

wani ezryl * said...

hoish mn2 tmpt yg byk kereta je mesti ada traffic yg menyakitkan hati! >.<

omg bdk danish tu supercute!! nk squeeze sikit!!!

eh, semua duit kertas kat dinding tu duit msia ke? or ada matawang len (utk pelancong negara len?)

hooooo sgt suka dgn gmbr ranting2 pokok!! xD

er, kura2 tu meninggal ke? 8O

hahh kite pun tertanya2 psl kunci mangga tu. apsal ey?

birds nest stadium=architecture yg lawa!! <3

tapak sulaiman gorenggg what the---- eh, kita boleh mkn starfish x?

Nadia said...

demm tadi ada tulis komen pastu lupa nak taip verification-thing, pastu terus tutup window ni...gah *headdesk*

tapak sulaiman goreng cam best je HAHAHA. tengok tak rupa de camne? 8D

ko memang takde nasib yang baik dengan pakej sarapan. sila terima hakikat tersebut.

kalo ko rasa airport Beijing tak berapa menarik, tunggu bila ko tengok airport LA. hahaha

TREE. lolololz nais!

pemandu Beijing...em. why lah why diorang parking camtu -- !! tu memang dah tak kisah pasal line terus 8D

dan tahniah dapat view belakang papan tanda hotel! BUKAN SENANG NAK DAPAT VIEW TU XD

tangonovember said...

Kepada Wani:

- matawang negara lain ade, tapi
tak banyak, lebih kurang 2,3
negara je, dan ingat negara ape..

- Yes, kura-kura itu
meninggal..sadey

- mengikut lagendanya, couple yang
baru berkahwin akan
meletakkan/menguncikan mangga
kat great Wall tu, dan setiap
pasangan akan diberi satu kunci.
Apabila pasangan itu ingin
bercerai, kunci itu akan
dilontar di kawasan Great Wall,
(tepi die la) sehingga dapat
menjumpai kunci tersebut,
barulah dapat membuka mangga
tersebut dan disahkan bercerai!
(lebih kurang macam tu la
ceritanya)

- rasanya kita boleh makan tapak
sulaiman...

Kepada kakak:

- Rupa tapak goreng sulaiman tu
macam ini; bayangkan tapak
sulaiman yang disaluti dengan
tepung KFC yang telah digoreng,
camtulah rupanya!!

- Agakla, kenapa breakfast luar
negara sangat dissapointing..

- Ini yang aku risau nak pi LAX
ni..

- Bukan selalu dapat view
billboard hotel kan?